Nationale Citymarketing Trofee

Over de trofee

De Nationale Citymarketing Trofee (NCT) wordt jaarlijks uitgereikt aan “de beste citymarketing gemeente van Nederland” van het afgelopen jaar. Deze prestigieuze trofee wordt uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing. Net als voorgaande edities zijn er twee categorieën: gemeenten tot 120.000 inwoners en gemeenten 120.000+ inwoners.

Nieuw dit jaar is de titel “Citymarketing Personality of the Year” voor natuurlijke personen en rechtspersonen die het afgelopen jaar van bijzondere betekenis zijn geweest voor de citymarketing, beeldvorming en uitstraling van een stad of gemeente.

Bij de uiteindelijke beoordeling zullen vakinhoudelijke elementen als beleidsmatige aanpak, organisatie, mediaprofilering, monitoring en aantoonbare effecten van citymarketing worden meegewogen. Ook wordt gevraagd naar een kosten-batenanalyse en de ontwikkelingen ten opzichte van vorig jaar. Tenslotte wordt er gekeken naar vernieuwing en bijdrage aan het vakgebied.

De jury van de NCT is als volgt samengesteld:

  • Voorzitter Alexander Rinnooy Kan, universiteitshoogleraar Universiteit van Amsterdam
  • Eric de Kluis, hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur
  • Erik Braun, universitair docent Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Hans Oostendorp, directeur onderzoek- en adviesbureau Necker van Naem
  • Gerard Zandbergen, CEO van Locatus

Winnaars 2017

De gemeente Eindhoven is op het Nationaal Congres Citymarketing uitgeroepen tot “de beste citymarketing gemeente van Nederland” van het afgelopen jaar in de categorie gemeenten vanaf 120.000 inwoners. In de categorie tot 120.000 inwoners hebben de gemeenten Lelystad en Woerden in verband met hun inzet en ambitie een aanmoedigingsprijs ontvangen.

Winnaars voorgaande jaren

Winnaars 2016
In 2016 vielen beide prijzen in Zuid-Holland: Den Haag en Goeree-Overflakkee. Goeree-Overflakkee won de trofee in de categorie tot 100.000 inwoners. Den Haag werd eerste in de categorie grote gemeenten boven 100.000 inwoners. Klik hier voor het persbericht.

Winnaars 2015
In 2015 wonnen de gemeenten Helmond en Eindhoven de Nationale Citymarketing Trofee. Helmond won de trofee in de categorie tot 100.000 inwoners. Eindhoven werd eerste in de categorie grote gemeenten boven 100.000 inwoners. Klik hier voor het persbericht.